15 Nov, 2019 - 09:24
Menú

Últimos 20 Comentarios

Registrarse
 


 ¿Has perdido tu contraseña?
 ¿Nuevo usuario? ¡Registrate!

Va dir...

--

Online?
Actualmente hay 9 invitados y 0 usuarios registrados en línea.

Puedes loguearte o crear una cuenta nueva aqui.

e-madrid.org

e-sevilla.org

e-valencia.org
[no title]

[no title]

[no title]

Quo vadis IVAM

EMERGENCIAS

e-norte

Otros artículos
Artículos más antiguos

Tema:

Los artículos publicados en este tema son los siguientes.

    123   >


  Text d'autor: 4783 lecturas 
associació d'artistes visuals catalunyaAntoni Tàpies va ser un dels socis fundadors –l’any 1980- de la Federació Sindical d’Artistes Plàstics (FSAPC) amb el carnet número 7 i a l’actualitat era el president d’honor de l’Associació d’Artistes Visuals de Catalunya (AAVC).

En aquestes tres dècades de col·laboració Tàpies ha mantingut un constant recolzament a les iniciatives de l’associació, signant –cada vegada que se li demanava- un manifest per denunciar una obra censurada o un atac a la llibertat d’expressió, en defensa de l’ensenyament de les arts plàstiques i visuals a l’escola secundaria, per la millora dels drets d’autor o per exigir un canvi de rumb a les politiques culturals.

La condició social de l’artista va ser un tema recurrent en els seus escrits. És el cas, per citar-ne un, de l’article “El dret d’exposició de l’artista” que va publicar a La Vanguardia el 9 de març de 1987 i que, posteriorment, va recollir en el llibre “El valor de l’Art” (Editorial Empúries, Barcelona 1993), de suport de les esmenes que l’antiga FSAPC va presentar al projecte  de Llei de Propietat Intel·lectual i, més concretament, en defensa del dret moral de l’artista a decidir sobre l’exhibició pública de la seva obra i a oposar-s’hi per raons politiques o ideològiques.
 
Jueves, 09 Febrero, 2012
Enviado por Admin
Leer el artículo completo: ''   ¿Comentarios?    Versión imprimible  

  Premsa: 6216 lecturas 
associació d'artistes visuals catalunya

Pintó hasta el final, aunque sus manos estuvieran temblorosas_y su vista deteriorada. Antoni Tàpies, el último gran artista del siglo XX, ha fallecido hoy a los 88 años. El artista muere un año y medio después de inaugurar la remodelada Fundación Tàpies, su último gran acto público, en el que su estado de salud ya era bastante precario: le costaba andar (siempre tenía que ir acompañado del brazo por su mujer Teresa) y apenas podía oír.

A pesar de su delicada salud, cada verano Tàpies se refugiaba en su casa del Montseny, en medio de la naturaleza, donde seguía produciendo lienzos y lienzos. Cuadros matéricos, que bebían directamente del informalismo de los 60, pero absolutamente vigentes en pleno siglo XXI. Después, esos lienzos los exponía en su tradicional muestra otoñal en la galería de su hijo, Toni Tàpies.

Nacido en el seno de una familia burguesa, Tàpies pronto demostró su talento pictórico, aunque fue un joven enfermizo y con una frágil salud:_una enfermedad pulmonar le obligó a una larga convalescencia en el diversos sanatorios y en su propia casa, donde leía y pintaba sin cesar, casi compulsivamente, haciendo copias de Van Gogh y Picasso. Durante la dictadura, Tàpies frecuentó los ambientes más vanguardistas de la gris Barcelona y fundó con otros artistas la revolucionaria revista Dau al Set.


 
Lunes, 06 Febrero, 2012
Enviado por Admin
  2 Comentarios    Versión imprimible  

  Document: 2409 lecturas 
associació d'artistes visuals catalunya

Davant l’anunci dels retalls al pressupst de Cultura per part de la Generalitat de Catalunya, i la resta d’administracions, l’AAVC junt amb d’altres organitzacions professionals convoca una manifestació per denunciar i mostrar la nostra disconformitat.

S’ha editat un blog on recollir les adhesions i trobar tota la informació, alhora ho podeu seguir per diferents elements de les xarxes socials, us facilitem els links.

http://www.noretalleulacultura.org/

Manifestació: NO retalleu la Cultura
dilluns 21 de març de 2011, 19:00h
Plaça dels Àngels (MACBA), Barcelona

pàgina a Facebook
seguir a Twitter

NO retalleu la Cultura

1. La Cultura no és una despesa, és una inversió. La Cultura, més enllà de ser un valor en sí mateixa, és una font de riquesa econòmica i fa una important contribució al PIB. Els recursos invertits en Cultura generen llocs de treball en àmbits molt diversos de la societat, dins i fora del sector cultural.

2. Retallar o estalviar en Cultura és un greu error. Ens farà més pobres. El desmantellament de part del teixit industrial cultural o la retirada de les inversions per a la recerca i la creació artística (R+D+i de la creació), frenarà la competitivitat, la recuperació general i postergarà un repte ineludible: la generació d’un nou model d’economia productiva basat en el coneixement (Educació+Ciència+Cultura).

3. Catalunya és un dels països del nostre entorn que destina menys recursos públics a la Cultura: només el 0,98% del pressupost general. Una nova retallada ens allunyarà encara més dels estàndards europeus.

4. El retall obligarà a les institucions (nacionals, locals, privades) a reduir l’activitat i les programacions. Qui acabarà pagant el retall i la crisi seran els artistes, els creadors, les companyies i els agents més febles i els nous emprenedors. Augmentarà l’atur i la precarietat en el sector cultural. Es perdran oportunitats i la recuperació serà difícil i en alguns sectors irreversible.

5. La retallada obligarà a augmentar el preu de les entrades a espectacles, concerts i exposicions i limitarà –d’aquesta manera- els drets culturals d’accés universal a la Cultura recollits al nostre Estatut d’Autonomia.

6. La retallada forçarà la privatització d’equipaments o programacions situant una bona part de l’oferta cultural sota l’estreta lògica del mercat i les audiències. La cultura és també el dissens i l’experimentació de pensament crític que nodreix la democràcia.

7. La cultura és la cara visible d'un país, allò que de forma més concreta i particular el caracteritza i l’identifica entre els veïns i en el context històric i social, i més encara en el cas de Catalunya, que per raons polítiques té ara mateix disminuïda la gestió d’altres recursos. La cultura no és un luxe, ni un capritxo, ni una frivolitat, ni una conseqüència del progrés i el benestar, sinó un dels seus motors i senyals més prominents, i cap comunitat que es prea ella mateixa deixa de posar-la en un lloc destacat entre les seves prioritats.


 
Sábado, 12 Marzo, 2011
Enviado por Anonymous
  9 Comentarios    Versión imprimible  

  Premsa: 2471 lecturas 
associació d'artistes visuals catalunya

A proposta dels membres del Jurat dels Premis, el CoNCA concedeix al fotògraf, crític i professor Joan Fontcuberta el Premi Nacional de Cultura en la categoria d’Arts visuals “pel seu paper determinant en la cultura fotogràfica contemporània a través de les seves múltiples activitats com a artista, professor, historiador, assagista, comissari d’exposicions, editor, promotor de polítiques i festivals com la Primavera Fotogràfica, SCAN, etc., al llarg d’un període de més de 30 anys, erigint-lo en la historia viva de la cultura fotogràfica local e internacional. Simultàniament, ha desenvolupat un treball de creació i reflexió que analitza els conflictes entre natura, tecnologia, imatge fotogràfica i veritat, enguany materialitzat en el projecte A través del mirall presentat a la galeria Àngels Barcelona i en el llibre La cámara de Pandora. La fotografi@ después de la fotografía de l’editorial Gustavo Gili”.
 
Martes, 22 Febrero, 2011
Enviado por Admin
  1 Comentario    Versión imprimible  

  Premsa: Artistas contra las cuerdas 2485 lecturas 
associació d'artistes visuals catalunya<span class="Apple-style-span" style="font-family: Verdana,Arial,Helvetica,sans-serif; font-size: 10px">

DANIEL G. ANDÚJAR 12/02/2011 El país, Babelia

En el año 2006, desde la Associació d'Artistes Visuals de Catalunya, publicamos un estudio con el objetivo de dimensionar las características de la economía de las artes visuales. Allí dimos a conocer algunos datos reveladores, por ejemplo, que los ingresos anuales obtenidos por artistas profesionales de su actividad artística arrojaban indicadores propios de trabajadores del tercer mundo. El 53,7% no llegaba a los 6.000 euros, y el 42,4% apenas superaba los 3.000 euros anuales. Según el INE el umbral de pobreza en España está en los 6.278,7 euros al año. Resumiendo, en la época de mayor bonanza económica de este país, los artistas éramos un colectivo de pobres.

    Con la nueva coyuntura económica, la mayoría de los artistas somos más pobres, y sin embargo el valor del arte es altísimo. Las instituciones, fundaciones, bancos, cajas, gobiernos, empresas y particulares gastan enormes cantidades de dinero en arte. En las últimas décadas se inauguraron bienales de arte; se abrieron decenas de museos; se organizaron grandes eventos y festivales; exposiciones de corte internacional... Algunas infraestructuras eran necesarias pero, en general, las artes se convirtieron, desde el ámbito político, en un elemento de instrumentalización ideológica o mera propaganda.</span>

 
Lunes, 14 Febrero, 2011
Enviado por Admin
Leer el artículo completo: 'Artistas contra las cuerdas'   ¿Comentarios?    Versión imprimible  

  : 2511 lecturas 
associació d'artistes visuals catalunya

Florenci Guntín El País

POLÍTICA CULTURAL. Les ajudes a la creació han patit, aquests darrers anys, pels canvis en l’estructura de l’administració i per les reduccions pressupostàries a causa de la crisi.

El primer tripartit es va fixar dos ambiciosos objectius en política cultural: doblar el pressupost i instaurar un Consell de les Arts. El primer gairebé es va acomplir. El segon, un fugaç Ferran Mascarell entraria al Parlament un projecte de llei per veure'l decaure amb la convocatòria anticipada d'eleccions. Però els fets ens acabaran demostrant que aquests dos compromisos són, aparentment, irreconciliables. Augmentar recursos (o poder), per retornar-lo a la societat està fora de tota lògica entre la nostra classe política. Rebobinem.

Tres quartes parts de l'acció del departament de Cultura han consistit a redactar i aprovar lleis, plans i decrets, sense concreció pressupostària

Mai a la història de les polítiques culturals democràtiques a Catalunya s'haurà invertit tants recursos en el suport a la creació com en el bienni 2005/2006. Berta Sureda serà l'encarregada de dissenyar un nou instrument, l'Institut de la Creació i el Pensament Contemporani per desplegar un potent programa. Però poc després, la mateixa consellera Mieras l'esmenarà renunciant a la creació d'un ICAC (amb idèntiques competències d'un ja proper Consell de les Arts). A continuació iniciarà el buidatge de l'antiga Entitat Autònoma de Difusió Cultural (EADC) retirant-li, primer, sis milions d'euros destinats al Pla de Xoc dels Centres d'Art, origen de l'actual retard en la consolidació d'una veritable xarxa d'equipaments. Després anirà reduint el pressupost de l'EADC. El motiu? Rebaixar el màxim per transferir, quan arribi el moment, el mínim al Consell de les Arts.


 
Jueves, 25 Noviembre, 2010
Enviado por Admin
Leer el artículo completo: ''   3 Comentarios    Versión imprimible  

  Premsa: Los artistas visuales, "decepcionados" con el CoNCA 2740 lecturas 
associació d'artistes visuals catalunya

BARCELONA, 22 Nov. (EUROPA PRESS) -

escaso presupuesto

El presidente de la Associació d'Artistes Visuals de Catalunya (AAVC), Joan Fontcuberta, ha confesado que los artistas están "decepcionados" con el funcionamiento del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA).

 Justo cuando la AAVC cumple 30 años, y haciendo balance de los últimos cambios en el panorama cultural, Fontcuberta ha aclarado que aunque la idea del CoNCA es "eficaz", falla en su puesta en práctica. Ha criticado la "falta de armonización" entre la presidencia y el plenario, porque este último interviene poco y que las ayudas para 2010 se hayan dado en julio. Según ha explicado este lunes en rueda de prensa, sus mayores defectos son la excesiva burocratización y el escaso presupuesto.

   En su opinión, estos "despropósitos" sólo se explican por la falta de rodaje y por la escasez de recursos: "Se ha traspasado al CoNCA una estructura desprovista de recursos económicos, técnicos y humanos", ha dicho, y ha pedido que la institución tenga un presupuesto de 60 millones de euros. Actualmente, el CoNCA dispone de 15,2 millones.

   Otro blanco de las críticas de la AAVC ha sido el "poco ambicioso" proyecto de la Xarxa Pública de Centres d'Art, impulsada por el CoNCA para reforzar los museos de artes visuales por todo el territorio catalán y que no podrá ser aprobado esta legislatura, "por suerte", ha remachado Fontcuberta.

   El presidente de la AAVC ha lamentado las "miras gallináceas" del proyecto, y ha confiado en que pueda debatirse con tranquilidad en la próxima legislatura, para evitar las actuales "amenazas de intromisión" en la autonomía de los centros y para dotarlos de mayores recursos económicos.


 
Lunes, 22 Noviembre, 2010
Enviado por Admin
Leer el artículo completo: 'Los artistas visuales, "decepcionados" con el CoNCA'   8 Comentarios    Versión imprimible  

  Document: 2785 lecturas 
associació d'artistes visuals catalunya

L’Associació d’Artistes Visuals de Catalunya (AAVC) ha tingut accés al projecte de decret que prepara el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, de constitució d’una Xarxa Pública de Centres i Espais d’Arts Visuals de Catalunya, en la seva versió de 8 de març de 2010. Ens temem que el termini legal d'informació i audiència pública sigui tant breu que no permeti la reflexió i el debat necessaris per a recollir les aportacions de les parts afectades.
Per aquest motiu l’AAVC demana que el departament de Cultura i el CoNCA convoquin immediatament a tots els agents i sectors implicats (administracions municipals titulars dels centres, entitats que els gestionen, directors/es artístics, la Xarxaprod i associacions representatives del sector) per generar el més ampli acord sobre un Programa de Centres d’Art a Catalunya.

[Projecte de Decret de Xarxa Pública de Centres d'Art

El departament de Cultura i Mitjans de Comunicació té previst la imminent aprovació d'un decret per establir una Xarxa Pública de Centres i Espais d'Arts Visuals de Catalunya. L'AAVC ha tingut accés a la versió del 8 de març de 2010 que enllacem tot seguit.

Decret Xarxa Pública de Centres i Espais d'Arts Visuals]


 
Viernes, 16 Abril, 2010
Enviado por Admin
Leer el artículo completo: ''   13 Comentarios    Versión imprimible  

  Premsa: 2286 lecturas 
associació d'artistes visuals catalunya
Instalado en la capital catalana desde 1976, recibió el Premio Nacional de Fotografía en 1997

EFE - Barcelona - 07/11/2009

El fotógrafo argentino Humberto Luis Rivas ha fallecido este sábado en Barcelona a los 72 años. El Ayuntamiento de la ciudad condal tenía previsto entregarle el próximo lunes la Medalla de Oro al Mérito Artístico, un nuevo reconocimiento al valor de su obra que le llegará póstumamente.

Denominado el fotógrafo del silencio, por el hecho de que en sus fotografías de retratos intentaba captar las cualidades interiores de los retratados, Humberto Rivas llegó a España en 1976 y se instaló en Barcelona, ciudad en la que mañana se celebrará una ceremonia de recuerdo.
 
Domingo, 08 Noviembre, 2009
Enviado por Admin
Leer el artículo completo: ''   ¿Comentarios?    Versión imprimible  

  Premsa: 2568 lecturas 
associació d'artistes visuals catalunyaFotógrafo y videoartista, trabajaba en un especial fotográfico para ABC sobre la caída del Muro de Berlín

RAMIRO VILLAPADIERNO | FRÁNCFORT (ENVIADO ESPECIAL). ABC

Actualizado Lunes, 19-10-09 a las 10:46
Ha fallecido Chema Alargonzález, uno de los fotógrafos españoles de mayor prestigio, a resultas de una larga enfermedad que había requerido varios trasplantes.
Extenuado por los rechazos y la medicación, trabajaba no obstante en los últimos días en un especial fotográfico para ABC, con motivo del 20 Aniversario de la caída del Muro de Berlín, euforia de cambio mundial que él había vivido en directo como estudiante y vecino del muro: “Aquello fue lo contrario a una guerra, toda la energía, ilusiones y dudas pero desatadas en positivo”, me decía mientras seleccionábamos las fotos.
Autor de una mirada conceptual, que veía las ciudades desde su espectro en movimiento, estaba entusiasmado con la preparación de una portada “para una cabecera que -decía- es cuna del arte gráfico en prensa”, sabiéndose así parte de una honrosa tradición, que va desde Cecilio Plá y Enrique Climent a gráficos modernistas y hasta Tapiès y Alberti.
 
Lunes, 19 Octubre, 2009
Enviado por Admin
Leer el artículo completo: ''   3 Comentarios    Versión imprimible  

  Nota de Premsa: 2443 lecturas 
associació d'artistes visuals catalunya
Hangar és un centre de producció i de suport a la creació en les arts visuals generat per els propis artistes. Va ser fundat l’any 1997 per l’Associació d’Artistes Visuals de Catalunya i la seva funció és facilitar els mitjans tècnics, humans i econòmics per a la recerca i la producció en les arts visuals fomentar les residències i intercanvis internacionals. L’accés a tots els serveis d’Hangar es regula a través de concursos públics permanentment oberts a tots els creadors i la resolució dels quals es confia a un comitè d’experts que es renova periòdicament.

Cada quatre anys, la Fundació AAVC (l’entitat jurídica d’Hangar) organitza un concurs per a la selecció del director/a d’Hangar.

Bases concurs director/a Hangar (català)

Bases concurso director/a Hangar (español)

Call for a Hangar director (english)

Encàrrec Professional

L’encàrrec professional al nou director/a d’Hangar per al període 2010 – 2014 és el següent:

Optimitzar i ampliar els actuals serveis

Oferta de tallers per a artistes o col.lectius (estades llargues, curtes o ús temporal d’espais polivalents). MediaLab amb edició d’imatge i vídeo. Edició de vídeo professional. Laboratori de generació de hardware, software o programari lliure. Suport a la producció. Programa estratègic de residències i intercanvis internacionals. Activitats públiques. Col•laboracions amb els altres programes de l’AAVC( Formació Continua per a Artistes Visuals y Hamaca). Reconeixement d’Hangar com un servei per als artistes gestionat pels propis artistes.


 
Lunes, 05 Octubre, 2009
Enviado por Admin
Leer el artículo completo: ''   ¿Comentarios?    Versión imprimible  

  Premsa: Francesc Torres rep el Premi Nacional d’Arts Visuals 1958 lecturas 
associació d'artistes visuals catalunya

El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) acaba d’atorgar el Premi Nacional d’Arts Visuals a Francesc Torres. Des de l’AAVC felicitem al nostre expresident i reproduïm, tot seguit l’acta del jurat. “Per l’exposició retrospectiva Da Capo, presentada al MACBA, que recull de forma exhaustiva l'evolució de la seva trajectòria, així com el seu compromís social i polític. L’exposició reflecteix la seva capacitat d'incorporar noves eines i llenguatges, així com la seva voluntat d'entendre el present sense oblidar-se del passat”.

“Les meves obres han estat sistemàticament generades per idees, esdeveniments i condicions que s’han desenvolupat o han existit fora del domini específic de l’art. L’art m’interessa com a activitat, no com a problema ni com a contingut. A causa de les meves inclinacions naturals, el punt de partida de la majoria de les meves obres són el comportament social humà, els diferents sistemes d’ordre social i la percepció del món que anomenem ideologies, les relacions formalitzades que constitueixen el quid del comportament polític i la dinàmica de poder, com també les circumstàncies i la cultura de la guerra.(...) Així cada una de les meves obres és, fins a cert punt, específica del context.”
 
Miércoles, 08 Julio, 2009
Enviado por Admin
Leer el artículo completo: 'Francesc Torres rep el Premi Nacional d’Arts Visuals'   ¿Comentarios?    Versión imprimible  

  Entrevista: 2484 lecturas 
associació d'artistes visuals catalunya
«La crisi és inherent a l'art»
11/06/09 02:00 - maria palau El Punt

La Unión de Asociaciones de Artistas Visuales (UAAV) agrupa les set organitzacions professionals d'artistes visuals que hi ha a l'Estat. Francesca Llopis n'és la nova presidenta. Promet guerra. Entre d'altres, lluitarà per una rebaixa de l'IVA que s'aplica a les obres d'art, que actualment és d'un 16%, fins a quatre vegades més alt que el dels llibres

L'art té un problema, i no és només per culpa de la crisi, oi?
–«El gran problema de l'art és que no se'l considera fonamental.»
–Qui li fa la guitza?
–«Aquest discurs que l'art ha mort ve de molt lluny, però ara amb internet ha agafat unes dimensions gegantines. Hi ha confusió. A on anirem a parar? Ni idea. L'art té un problema, sí, i és que l'estructura social no hi creu. Hi ha una distància molt gran entre el que els artistes fem i el que la societat civil veu.»
–Més que fer-li la guitza, hi ha a qui l'art li sembla sobrer. Quins són els enemics de l'art?
–«Els qui estan en contra de la llibertat de l'individu. L'art és lliure. Si connectes amb una obra, t'ho passes genial. Però pots no connectar-hi, i no passa res. Al meu estudi ha vingut gent que m'ha dit: ‘No hi entenc res.' Què hi farem, penso. O et diuen: ‘Com que no hi entenc, no puc opinar.' Això em sap un greu terrible, perquè no es tracta d'entendre-hi sinó de plantar-se davant d'una obra i deixar-se anar.»
 
Jueves, 11 Junio, 2009
Enviado por Admin
Leer el artículo completo: ''   2 Comentarios    Versión imprimible  

  Premsa: 2412 lecturas 
associació d'artistes visuals catalunya
19/05/09 02:00     - BARCELONA - EL PUNT

El col·leccionisme públic d'art contemporani a Catalunya no passa pels seus millors moments. L'Associació d'Artistes Visuals de Catalunya (AAVC) va fer públic ahir, en el marc del Dia Internacional dels Museus, un informe sobre la despesa pública en adquisició d'obres d'art. Segons aquest estudi, la inversió anual és de 638.904 euros (la mitjana dels últims tres anys), xifra substancialment inferior a la de fa ben pocs anys. «Del 2005 ençà, el govern català ha reduït la despesa fins a un 78%», revela l'AAVC en l'informe, que es remunta a l'administració de Jordi Pujol per recordar que amb la compra de la col·lecció Salvador Riera es va realitzar durant una dècada una despesa anual de gairebé 2 milions. L'últim pagament es va fer el 2005.
 
Martes, 19 Mayo, 2009
Enviado por Admin
Leer el artículo completo: ''   2 Comentarios    Versión imprimible  

  Entrevista: 3017 lecturas 
associació d'artistes visuals catalunya

Los artistas visuales debemos dejar al Consejo de las Artes la batalla con el poder político"

ROBERTA BOSCO - Barcelona - 21/12/2008
El País

Joan Fontcuberta (Barcelona, 1955) es el primer fotógrafo que asume la presidencia de la Asociación de Artistas Visuales de Cataluña (AAVC). Galardonado con el Nacional de Fotografía en 1998, es conocido por sus proyectos singulares, en los que reconstruye la realidad para denunciar las manipulaciones del poder. Acaba de publicar Historias de la fotografía española (Gustavo Gili), serie de textos de corte "militante y no académico". Fontcuberta abrirá su exposición Blow up Blow up en la galería Àngels, el 28 de febrero, mientras hasta el 8 de ese mes sigue abierta su retrospectiva en La Virreina de Barcelona.


"El edificio Imagina no reúne las condiciones para ser un museo"


 
Domingo, 21 Diciembre, 2008
Enviado por Admin
Leer el artículo completo: ''   1 Comentario    Versión imprimible  

  Premsa: Joan Fontcuberta nou president de l'AAVC 2424 lecturas 
associació d'artistes visuals catalunyaJoan Fontcuberta (Barcelona 1955) va ser escollit ahir (dilluns 15 de desembre de 2008) nou president de l’Associació d’Artistes Visuals de Catalunya (AAVC) durant l’assemblea general que va tenir lloc a l’auditori del MACBA, a Barcelona. L’activista del net.art, Daniel García Andújar (Almoradí 1966), ocuparà la vicepresidència primera i l’artista visual Ignasi Aballí (Barcelona 1958), que ha presidit l’entitat els darrers tres anys, serà el vicepresident segon. La candidatura encapçalada per Joan Fontcuberta, la única que va concórrer a les eleccions, va presentar un programa que parteix dels objectius fundacionals de l’AAVC, de foment del diàleg i la solidaritat entre els artistes, de lluita per la millora de les seves condicions de treball i de promoció social de la seva obra.
 
Jueves, 18 Diciembre, 2008
Enviado por Admin
Leer el artículo completo: 'Joan Fontcuberta nou president de l'AAVC'   ¿Comentarios?    Versión imprimible  

  Nota de Premsa: 2838 lecturas 
associació d'artistes visuals catalunya

A Catalunya hi ha 5..343 artistes visuals segons dades del darrer cens (2006) elaborat per l’empresa ARTImetria per encàrrec de l’AAVC. Un 66 % són homes, el 34 % dones i un 1% col•lectius. Segons un altre estudi (DeavE, AAVC 2006, amb dades del 2001) un 49% es dedica plenament a l’activitat artística, la resta la compagina amb la docència o d’altres ocupacions. Hi ha índex d’ingressos molt baixos per a activitat artística: un 52% obtenen menys de 500 € mensuals. Un 22% no té cap mena de cobertura social. Un 78 % dels artistes no signen un contracte per escrit amb els mediadors, un 17 % l’utilitzen i un 4 % segons les circumstàncies.

La principal conclusió dels estudis de l’AAVC és que hi ha una certa precarietat econòmica o –si més no-, que en aquest país és molt difícil viure de la professió artística. D’altra banda, l’absència de contractes per escrit en la majoria d’operacions genera una gran inseguretat jurídica. 


 
Viernes, 17 Octubre, 2008
Enviado por Admin
Leer el artículo completo: ''   6 Comentarios    Versión imprimible  

  Nota de Premsa: 3461 lecturas 
associació d'artistes visuals catalunya

Mentre l’Associació d’Artistes Visuals de Catalunya (AAVC) espera la resposta del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació a les seves propostes per rellançar el Centre d’Art Santa Mònica (CASM), els rumors sobre els plans del Departament apunten en una direcció contrària: la reconversió de l’equipament de les Rambles en un centre cultural.

El 30 de gener l’Associació d’Artistes Visuals va enviar el document “El futur del Centre d’Art Santa Mònica” al conseller Joan Manuel Tresserras i li va demanar una trobada. Dos mesos després va aconseguir reunir-se amb Lluís Noguera, secretari general del Departament de Cultura. Els artistes van escoltar les explicacions de Noguera sobre el temps de reflexió envers el futur del CASM que s’havia obert en el Departament. Per la seva part, la delegació de l’AAVC va defensar l’existència irrenunciable d’un centre d’art a Barcelona i van desgranar totes i cadascuna de les propostes incloses al seu document. Van recordar a Noguera que ja les hi havien avançat a una trobada anterior, celebrada el juny de 2007.

El document de l’AAVC formula una sèrie de propostes que han de treure el CASM de l’actual impasse i l’han de situar en les millors condicions per a afrontar l’important rol de kunsthalle de Barcelona. Proposa dotar el CASM d’una personalitat jurídica pròpia que el faci independent i flexible; respectar l’autonomia de la direcció artística i evitar tot tipus d’ingerència en la programació; augmentar els seus recursos econòmics i humans; establir un sistema de renovació periòdica de la direcció artística a través d’un concurs; assegurar el respecte a les bones pràctiques professionals en el seu tracte amb els artistes; un finançament a mitges amb l’ICUB i situar-lo sota l’autoritat política del futur Consell de les Arts.

Per a l’AAVC la desaparició del CASM és una hipòtesi inimaginable. Tota ciutat cosmopolita i compromesa amb les arts compta amb un centre d’art que acompleix una funció diferent a la del museu i de la galeria. És una funció única i irreemplaçable: produir i difondre les creacions més innovadores dels millors artistes del moment. A més, amb la desaparició de Metrònom, la desactivació de la “Sala Montcada” -engolida per Caixafòrum-, la renuncia de l’Espai 13 de la Fundació Miró a produir nous projectes i la reconversió de La Virreina en un centre de la imatge, el teixit productiu/expositiu de l’art contemporani a Barcelona s’ha deteriorat molt. La desaparició del CASM tindria un impacte gravíssim i definitiu. La comunitat artística no ho acceptaria i el conflicte seria inevitable.


Barcelona, 3 de juliol de 2008

 


 
Jueves, 03 Julio, 2008
Enviado por Admin
Leer el artículo completo: ''   25 Comentarios    Versión imprimible  

  Document: 2955 lecturas 
associació d'artistes visuals catalunya

AAVCPropostes de l’Associació d’Artistes Visuals de Catalunya

Des que el Departament de Cultura va decidir separar els càrrecs de “delegat d’Arts Plàstiques” i la direcció del Centre d’Art Santa Mònica (CASM), a principis de l’any 2003, les coses han canviat molt i a millor en aquesta institució. En els darrers cinc anys el CASM s’ha consolidat com a una veritable kuntshalle de Barcelona.

Una kuntshalle -la traducció literal de l’alemany és “sala d’art” o “centre d’art”- és una peça clau en el sistema de l’art contemporani. Va aparèixer a Alemanya i cada ciutat important en té una. Tot i que amb diferents perfils, s’han estès –sobretot- per l’àmbit centreeuropeu. A França es coneixen com a Centres Regionaux d’Art Contemporain (CRAC) i hi ha una extensa xarxa que cobreix tot el territori.

El centre d’art es diferencia del museu d’art contemporani perquè no té col•lecció. El seu mandat no és constituir un patrimoni públic d’art contemporani. El museu d’art contemporani ha d’oferir lectures del passat per entendre el present. En canvi, el centre d’art treballa en el present per esbossar el futur. Aquest és l’encàrrec que rep. El centre d’art no és una galeria d’art, per que la seva finalitat no és comercialitzar les obres dels artistes. Treballa en un terreny en el que ni el museu ni la galeria d’art hi tenen gaires coses a fer. Fa possible i difon obres que el museu d’art –que es mou en el terreny de la certesa- encara no vol col•leccionar. Genera i ensenya obres d’art que el mercat –el circuit galerístic i el col•leccionisme privat- no és capaç d’absorbir perquè és massa nou.

 
Sábado, 16 Febrero, 2008
Enviado por Admin
Leer el artículo completo: ''   2 Comentarios    Versión imprimible  

  Premsa: Los artistas catalanes critican el uso partidista de la cultura 2374 lecturas 
associació d'artistes visuals catalunyaEl País
R. BOSCO - Barcelona - 19/10/2007

"Es inconcebible un Consell de les Arts limitado al ámbito interno, sin competencia sobre la acción internacional". La Asociación de Artistas Visuales de Cataluña (AAVC) ha entrado en la polémica sobre el anuncio -posteriormente desmentido- del vicepresidente del Gobierno de la Generalitat, Josep Lluís Carod-Rovira, quien junto con Josep Bargalló, director del Instituto Ramon Llull (IRL), afirmó en Francfort que Cataluña había sido invitada a participar en la Bienal de Venecia con un pabellón propio.

En un comunicado la AAVC lamenta el uso partidista y la instrumentalización política de las iniciativas culturales y exige a los gobernantes "rigor y conocimiento". "Para evitar situaciones como la de Venecia, aportar rigor técnico, criterio profesional y despolitizar la acción cultural de las administraciones, la AAVC reclama la transferencia de las competencias de proyección internacional del arte y la cultura catalana al inminente Consell de les Arts", afirma la nota.
 
Viernes, 19 Octubre, 2007
Enviado por Admin
Leer el artículo completo: 'Los artistas catalanes critican el uso partidista de la cultura'   ¿Comentarios?    Versión imprimible  

  Document: 2749 lecturas 
associació d'artistes visuals catalunya

La projecció internacional de l’art ha de confiar-se al Consell de les Arts

L’Associació d’Artistes Visuals de Catalunya (AAVC), davant les declaracions del conseller de la vicepresidència de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira, formulades durant la roda de premsa de balanç de la Fira del Llibre de Frankfurt, del passat diumenge 14 d’octubre, d’anunci de la invitació i participació de Catalunya, amb un pavelló propi, a la Biennal de Venècia de 2009, exposa i fa públiques les següents consideracions:

A principis del passat mes de maig, l’AAVC va rebre l’encàrrec dels directius de l’Institut Ramon Llull de valorar conjuntament l’oportunitat d’una presència estable de l’art català a la Biennal de Venècia. L’AAVC va acceptar l’oferiment i va proposar l’organització d’una trobada amb els organitzadors de la Biennal per estudiar –sobre el terreny- la viabilitat del projecte. Aquesta trobada havia de produir-se després de l’estiu. Ens consta, a més, que els responsables de l’IRLL van sol·licitar l’opinió d’altres organismes i experts en art contemporani.


 
Jueves, 18 Octubre, 2007
Enviado por Admin
Leer el artículo completo: ''   6 Comentarios    Versión imprimible  

  Document: 2594 lecturas 
associació d'artistes visuals catalunyaL’AAVC ha redactat el “Codi de relacions entre l’artista visual i l’espai de difusió de l’art contemporani” i un segon “Codi de relacions entre l’artista visual i la galeria d’art”. Els punts fonamentals d’aquests dos documents s’han recollit en el “Decàleg de bones pràctiques professionals”. Codis i decàlegs han estat traslladats a les associacions sectorials (de galeristes, crítics...) i als directors dels principals museus i centres d’art de Catalunya per consensuar el seu contingut i donar un significatiu pas en l’autoregulació de les relacions. Les converses amb tots ells estan molt avançades i amb una bona direcció. A continuació apareix la proposta de “Decàleg de bones pràctiques professionals”. 
 
Miércoles, 03 Octubre, 2007
Enviado por Admin
Leer el artículo completo: ''   ¿Comentarios?    Versión imprimible  

  Document: 2718 lecturas 
associació d'artistes visuals catalunyaPROPOSTA:

1. Respecte a la llibertat de creació i expressió
Les llibertats de creació i d’expressió són consubstancials a tota producció o manifestació artística. Les llibertats de creació i expressió són drets fonamentals protegits per la Constitució Espanyola. Així doncs, un agent, mediador o institució no censurarà ni modificarà en cap cas l’obra de l’artista. De la mateixa manera, no podrà establir mecanismes injustificats que impedeixin la seva correcta difusió sense l’autorització expressa de l’artista.
L’article 20 de la Constitució Espanyola estableix les llibertats d’expressió i creació i prohibeix la censura.
2. Respecte als drets morals de l’artista
A l’artista, com a autor de l’obra que ha creat, li són reconeguts una sèrie de drets personals, anomenats drets morals, i que manté fins i tot quan ja no és el propietari de l’obra esmentada. Es tracta de drets als quals l’autor no pot renunciar mai, que no pot transmetre a ningú i que pot exercir durant tota la seva vida.
Agents, mediadors, col·leccionistes i públic respectaran escrupolosament els drets morals de l’artista.
Els drets morals de l’artista (Llei de la Propietat Intel·lectual, article 14) són: decidir si la seva obra ha de ser divulgada i de quina forma; determinar si aquesta divulgació es farà amb el seu nom, sota pseudònim o anònimament; exigir el reconeixement de la seva condició d’autor de l’obra; exigir el respecte a la integritat de l’obra i impedir qualsevol transformació: modificar l’obra respectant els drets adquirits per tercers; i accedir a l’exemplar únic o rar de l’obra quan es trobi en poder d’un altre, per tal d’exercir el seu dret de divulgació o qualsevol altre que li correspongui.
 
Jueves, 10 Mayo, 2007
Enviado por Admin
Leer el artículo completo: ''   ¿Comentarios?    Versión imprimible  

  Document: International Artist-in-Residence Programme (HIAP) 3470 lecturas 
associació d'artistes visuals catalunya

PRORRÒGA DEL TERMINI DE PRESENTACIÓ DE SOLICITUDS PER ACCEDIR A LA BECA PER ARTISTES VISUALS; ESTADA DE DOS MESOS, AL HIAP CABLE DE HÈLSINKI

FINS EL DISSABTE 14 D'ABRIL de 2007 A LES 14,00H

INTRODUCCIÓ

El Centre d’Art i Natura (CAN) de Farrera continua el 2007 amb el programa d’intercanvis iniciat el 2005 amb altres centres residencials de treball per a artistes d’arreu del món. El programa per a artistes visuals segueix aquesta primavera amb el centre finlandès Helsinki International Artist-in-Residence Programme (HIAP) al complex cultural del Cable Factory.

The Cable Factory és l’antic edifici que ocupava l’empresa de telefonia Nokia, a prop del centre de Hèlsinki i a tocar del port. Actualment és el complex cultural més emblemàtic de Finlàndia i un exemple de reconversió industrial amb èxit. Amb 5 hectàrees de terreny, conté dotzenes d’estudis d’artistes, arquitectes, dissenyadors, músics, així com també escoles d’art, museus, escoles de dansa i empreses de publicitat. L’objectiu principal del HIAP és acollir la interacció cultural que s’esdevé entre els finlandesos i els professionals internacionals.

Aquesta experiència consisteix en l’acollida d’un professional visual català per part de l’HIAP a Helsinki i d’un de finlandès per part del CAN a Farrera.


 
Jueves, 29 Marzo, 2007
Enviado por Admin
Leer el artículo completo: 'International Artist-in-Residence Programme (HIAP)'   ¿Comentarios?    Versión imprimible  

  Nota de Premsa: 3619 lecturas 
associació d'artistes visuals catalunya
http://www.hamacaonline.net
Jueves 22 de Marzo a las 19:00h
Auditori de la Fundació Antoni Tàpies
Iniciativa d’ Associació d’Artistes Visuals de Catalunya http://www.aavc.net
Dirigido por YProductions, http://www.ypsite.net

HAMACA es la distribuidora de videoarte recientemente constituida por iniciativa de la Associació d’Artistes Visuals de Catalunya. HAMACA es una entidad al servicio de autores y usuarios que tiene por objetivo incentivar la difusión de las obras presentes en su catálogo y generar un flujo económico que revierta sobre la producción de los artistas. Con ese fin se ha creado http://www.hamacaonline.net donde a partir del 22 de Marzo a las 19:00h se podrán consultar y solicitar las obras de 80 de los artistas más importantes que han trabajado en el Estado español. 
 
Martes, 20 Marzo, 2007
Enviado por Admin
Leer el artículo completo: ''   2 Comentarios    Versión imprimible  

    123   >

Ara TV


e-barcelona TVBuscar Google
Búsqueda

Llenguatge
Idioma preferido:


Traducció
interNOSTRUM
interNOSTRUM

Recomanats
Cultura de Base · FAD. Xarxes d'Opinió ·  Hamaca ·  ypsite/blog  · A-Desk.org · De La Nuez/blog  ·  Hangar  ·  Associació d'Artistes Visuals de Catalunya (AAVC)  ·  e-valencia.org  ·  e-sevilla.org  ·  Technologies To The People  ·  irational.org  ·  Associació de Professionals de la Gestió Cultural de Catalunya  ·  Culturas de Archivo  · 

"Fòrum Consell de les Arts"
Plataforma de la Cultura per un Consell de les Arts de Catalunya
Document nº 2 (març 2005)
Document per a l’establiment del Consell de la Cultura i de les Arts a la Generalitat de Catalunya ' (pdf)

Avui

La situació dels artistes visuals a Catalunya

Descarga gratuita

Temas

Categorías