20 Ene, 2020 - 09:33
Menú

Últimos 20 Comentarios

Registrarse
 


 ¿Has perdido tu contraseña?
 ¿Nuevo usuario? ¡Registrate!

Va dir...

--

Online?
Actualmente hay 22 invitados y 0 usuarios registrados en línea.

Puedes loguearte o crear una cuenta nueva aqui.

e-madrid.org

e-sevilla.org

e-valencia.org
[no title]

[no title]

[no title]

Quo vadis IVAM

EMERGENCIAS

e-norte

Otros artículos
Artículos más antiguos

Categoría: Document

Los artículos publicados en esta categoría son los siguientes.

    1234   >


  Document: Manifiesto de los trabajadores del MACBA 8051 lecturas 
Museu d’Art Contemporani de BarcelonaEl MACBA, ¿líder del arte catalán o líder de los despidos en museos de Barcelona?
Los trabajadores del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) denuncian la contradicción de que la Generalitat y el Ajuntament lo sitúen como uno de los ejes del sistema del arte catalán, a la vez que ambas administraciones instan a los responsables del Museo a recortar plantilla y actividad.
CRÓNICA DE UNA INCOHERENCIA
12 de septiembre de 2011. La Generalitat de Catalunya y el Ajuntament de Barcelona solicitan a la dirección del MACBA en comisión delegada la elaboración de un informe sobre el estado actual del sistema del arte contemporáneo, que se entrega el 9 de noviembre de 2011.
7 de febrero de 2012. La Generalitat y el Ajuntament manifiestan públicamente que es una prioridad asegurar y expandir el MACBA como “apuesta de país y cabecera del sistema del arte contemporáneo catalán”. Asimismo, reconocen la necesidad de dotar de nuevos espacios al MACBA para dar mayor visibilidad a su Colección. Las localizaciones propuestas son la antigua capilla de la calle de Montalegre y el edificio actual del FAD (cuando este se traslade al DHUB).
22 de febrero de 2012. La prensa anuncia que el MACBA crecerá casi 4.000 metros cuadrados en los próximos cinco años en un edificio de nueva planta en la calle de Montalegre (antigua capilla).
7 de marzo de 2012. La Generalitat de Catalunya anuncia el nuevo Plan de Museos donde, por primera vez, el MACBA es equiparado al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) y, junto a este y el Museu Nacional de Ciències Naturals (MNCN) y el futuro Museu Nacional d’Història de Catalunya (MNHC), conforman los cuatro polos del nuevo mapa museístico de Cataluña.
19 de marzo de 2012. Los cargos directivos del MACBA anuncian a los trabajadores del Museo un nuevo plan de contingencia exigido por las administraciones y, en consecuencia, la necesidad de abordar el despido de alrededor de un 10% de la plantilla y una mayor reducción de la actividad.
Los trabajadores del MACBA se enfrentan hoy al inicio de una serie de despidos y denuncian la falta de respeto de las administraciones a todo un proyecto de excelencia construido con el esfuerzo y el rigor de un equipo completamente identificado con los objetivos y entregado en su desarrollo desde 1995.
Barcelona, 12 de abril de 2012
 
Jueves, 12 Abril, 2012
Enviado por Admin
  17 Comentarios    Versión imprimible  

  Document: 5810 lecturas 
Espai Zer01 Olot

Divendres passat el regidor de cultura de l’ajuntament d’Olot, va comunicar a en David Santaulària, director de l’Àrea de Creació Contemporània d’Olot que inclou l’Espai Zero 1, la Sala 15, les Beques de Creació i Comissariat; que l’ajuntament havia decidit tancar aquesta àrea i, en conseqüència, prescindir del seus serveis.

Un grup d’artistes i usuaris volen entrargar demà al matí una carta a l’ajuntament d’Olot, demanant que reconsideri aquesta decisió, podeu manifestar la vostra adhesió a a la carta que adjuntem, enviant urgentment un correu a l’adreça: suportzero1@gmail.com

Format pdf Carta Espai Zero1

Carta de recolzament a l’Espai Zero1 d’Olot

Davant de les informacions que apunten al tancament de l’àrea de creació contemporània d’Olot (Espai Zero1, Sala 15, Beques de creació, coproducció amb d’altres centres d’art, …) i l’acomiadament del seu director, David Santaeulària, demanem a l’ajuntament olotí que es repensi aquesta decisió atenent als següents punts:

1. Som conscients que la cultura no pot quedar al marge de l’esforç d’estalvi general, i que no seria just preservar-la de les retallades que afecten a tots els àmbits socials. Retallar, però, no vol dir eliminar. La política cultural ha d’apostar decididament per defensar les propostes més fràgils, aquelles que resulten inviables des de la lògica del negoci i que, com és el cas de les pràctiques artístiques contemporànies, promouen l’aparició d’idees innovadores i propostes inèdites.
Tanmateix, recordem que l’origen d’aquesta àrea sorgí del Pla de Cultura de la Ciutat d’Olot, el qual comptà amb el consens de tots els partits, i va ser redactat i revisat fa tres anys amb la participació directa de la ciutadania.

2. Recordem que el paper de Zero1 no s’ha limitat a ser un espai expositiu de la perifèria, sinó que ha aconseguit consolidar-se com un espai generador de propostes creatives dins del circuit artístic nacional més punter, paper d’altra banda reconegut públicament per tots els professionals del sector de Catalunya, amb un prestigi cultural fàcilment comprovable si s’observa la seva constant repercussió mediàtica. Un espai que també ha sabut connectar-se i interrelacionar-se amb el circuit artístic internacional. Entre d’altres centres i institucions l’espai Zer01 ha col.laborat amb: Instituto Cervantes Estocolm, Rijksakademie Amsterdam, Sala Rekalde Bilbao, MUSAC Leon, CDAN Huesca, Centre d’Art la Panera Lleida, CGAC Santiago de Compostela, Pavelló de Catalunya de la Biennal de Venècia, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona CCCB, …


 
Viernes, 24 Febrero, 2012
Enviado por Admin
Leer el artículo completo: ''   1 Comentario    Versión imprimible  

  Document: En defensa del CoNCA 5050 lecturas 
Consell de les ArtsDesprés d’un molt llarg debat entre els sectors culturals i els representants polítics, l'any 2008 el Parlament de Catalunya va aprovar la creació del Consell Nacional de la Cultura i les Arts (CoNCA).
El preàmbul de la Llei 6/2008 declarava:

"Transcorreguts més de vint-i-cinc anys des de la recuperació de les llibertats democràtiques i de la restauració de les seves institucions nacionals, la societat catalana ha assolit un grau de maduresa que obliga els poders públics a replantejar el model de gestió cultural i de suport i foment a la creació artística vigents i adequar-lo a les exigències i als nous reptes que es plantegen. L’oportunitat de crear el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts neix en constatar la necessitat de generar noves fórmules de polítiques culturals i de suport a la creació. A aquesta raó, però, s’hi ha d’afegir el convenciment que cal mantenir la política de foment i expansió de la cultura i de les arts al marge de les conjuntures polítiques, concretes i accidentals, i que, en tot cas, la societat, únic titular dels actius culturals del país, ha de participar en les decisions que hi incideixen a partir del model que representen els Consells de les Arts, Arts Councils [...]".

 En compliment d'aquesta Llei, el Parlament va nomenar, a proposta de la Presidència de la Generalitat, els onze membres del Plenari del CoNCA.
 
Lunes, 07 Noviembre, 2011
Enviado por Admin
Leer el artículo completo: 'En defensa del CoNCA'   15 Comentarios    Versión imprimible  

  Document: 1814 lecturas 
Cultura General

Després d’uns anys en que semblava que finalment la gran majoria d’institucions culturals públiques catalanes havien adoptat el concurs professional com a principal procediment per a la designació de les places de direcció, ara tot indica que s’està produint un greu retrocés en l’aplicació d’aquesta fòrmula, que sense ser perfecta, garanteix molt millor la transparència, pluralitat i qualitat d’aquests processos de designació. A institucions notables de Barcelona, com ara el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) o La Virreina-Centre de la Imatge, aquests processos s’estan duent a terme amb força secretisme, amb nomenaments a dit que no fan més que enterbolir la necessària independència i autonomia dels projectes conceptuals i de gestió de qualsevol institució cultural pública.
Per tot això, encetem aquí una campanya pública per tal de demanar a aquestes dues institucions que adoptin el concurs públic i obert a fí de designar la persona o persones que finalment s’en facin càrrec de la direcció.
Aquesta campanya consta de les següents fases:
1- Fer arribar les cartes als seus destinataris: Im. Sr. Jaume Ciurana i Llevadot, President del Consell d’Administració de l’ICUB; i Excm. Sr. Salvador Esteve i Figueras, President de la Diputació de Barcelona i del Consell General del CCCB.
2- Convidar totes aquelles persones que estiguin d’acord amb la convocatòria d’un concurs públic per a cobrir les places de direcció d’aquests centres, a adherir-se a aquesta demanda, signant les cartes que es presenten en aquest blog.
3- La data límit per a adherir-s’hi és el 15 de novembre de 2011. Un cop tancat el termini, les dues cartes seran novament enviades als seus destinataris, tot incorporant els noms de les persones adherides.

http://peraunconcurspublic.wordpress.com/


 
Lunes, 07 Noviembre, 2011
Enviado por Admin
  3 Comentarios    Versión imprimible  

  Document: 2005 lecturas 
Cultura General

La Declaració de la Comissió de Cultura d’AcampadaBCN de  Plaça Catalunya  per a un Model de Cultura és un document de principis i propostes debatudes, consensuades i redactades assembleàriament al llarg de dos mesos a la Plaça Catalunya de Barcelona dins el marc de l’Acampada 15M. Aquest document es considera permanentment obert i en procés.

 DECLARACIÓ DE LA COMISSIÓ DE CULTURA D’ACAMPADABCN DE  PLAÇA CATALUNYA 

La política cultural no és la cultura.

 Les institucions públiques no fan la cultura.

 Les institucions públiques gestionen els recursos públics destinats a la cultura.

 La cultura és un bé comú i un procés en constant transformació, que reflecteix les dinàmiques socials, el resultat del qual no ha de ser necessàriament una obra o un producte mercantil.

 La cultura ha de ser lliure i plural, i les polítiques culturals han de reflectir, fomentar i garantir aquesta llibertat i aquesta pluralitat.

 La política cultural ha de dotar de recursos les activitats de recerca, producció, exhibició, difusió i educació cultural, des d’una òptica sostenible i en base al seu valor social.

 La política cultural no pot estar orientada a una mera consecució de beneficis econòmics.

 Cal desenvolupar models culturals a llarg termini, inclusius, participatius, sostenibles i exploratoris.


 
Miércoles, 27 Julio, 2011
Enviado por Admin
Leer el artículo completo: ''   1 Comentario    Versión imprimible  

  Document: 2446 lecturas 
associació d'artistes visuals catalunya

Davant l’anunci dels retalls al pressupst de Cultura per part de la Generalitat de Catalunya, i la resta d’administracions, l’AAVC junt amb d’altres organitzacions professionals convoca una manifestació per denunciar i mostrar la nostra disconformitat.

S’ha editat un blog on recollir les adhesions i trobar tota la informació, alhora ho podeu seguir per diferents elements de les xarxes socials, us facilitem els links.

http://www.noretalleulacultura.org/

Manifestació: NO retalleu la Cultura
dilluns 21 de març de 2011, 19:00h
Plaça dels Àngels (MACBA), Barcelona

pàgina a Facebook
seguir a Twitter

NO retalleu la Cultura

1. La Cultura no és una despesa, és una inversió. La Cultura, més enllà de ser un valor en sí mateixa, és una font de riquesa econòmica i fa una important contribució al PIB. Els recursos invertits en Cultura generen llocs de treball en àmbits molt diversos de la societat, dins i fora del sector cultural.

2. Retallar o estalviar en Cultura és un greu error. Ens farà més pobres. El desmantellament de part del teixit industrial cultural o la retirada de les inversions per a la recerca i la creació artística (R+D+i de la creació), frenarà la competitivitat, la recuperació general i postergarà un repte ineludible: la generació d’un nou model d’economia productiva basat en el coneixement (Educació+Ciència+Cultura).

3. Catalunya és un dels països del nostre entorn que destina menys recursos públics a la Cultura: només el 0,98% del pressupost general. Una nova retallada ens allunyarà encara més dels estàndards europeus.

4. El retall obligarà a les institucions (nacionals, locals, privades) a reduir l’activitat i les programacions. Qui acabarà pagant el retall i la crisi seran els artistes, els creadors, les companyies i els agents més febles i els nous emprenedors. Augmentarà l’atur i la precarietat en el sector cultural. Es perdran oportunitats i la recuperació serà difícil i en alguns sectors irreversible.

5. La retallada obligarà a augmentar el preu de les entrades a espectacles, concerts i exposicions i limitarà –d’aquesta manera- els drets culturals d’accés universal a la Cultura recollits al nostre Estatut d’Autonomia.

6. La retallada forçarà la privatització d’equipaments o programacions situant una bona part de l’oferta cultural sota l’estreta lògica del mercat i les audiències. La cultura és també el dissens i l’experimentació de pensament crític que nodreix la democràcia.

7. La cultura és la cara visible d'un país, allò que de forma més concreta i particular el caracteritza i l’identifica entre els veïns i en el context històric i social, i més encara en el cas de Catalunya, que per raons polítiques té ara mateix disminuïda la gestió d’altres recursos. La cultura no és un luxe, ni un capritxo, ni una frivolitat, ni una conseqüència del progrés i el benestar, sinó un dels seus motors i senyals més prominents, i cap comunitat que es prea ella mateixa deixa de posar-la en un lloc destacat entre les seves prioritats.


 
Sábado, 12 Marzo, 2011
Enviado por Anonymous
  9 Comentarios    Versión imprimible  

  Document: 2487 lecturas 
Cultura General

 març-2011
En el document “Cultura amb C majúscula: davant el nou govern i la crisi” de desembre de 2010 el Cercle de Cultura considerava imprescindible:
“ 1.Que el President de Catalunya reforci el seu compromís amb la Cultura, incrementi el rang i el pes de la conselleria de Cultura, nomeni un conseller o consellera amb experiència i reconegut prestigi en el sector i tots dos iniciïn un diàleg franc i obert amb la comunitat cultural que trenqui amb les rutines establertes.
2, Que, per tal de resoldre el desfasament crònic amb els estàndards europeus, i els de la UNESCO, el Govern i les forces parlamentàries acceptin un debat rigorós sobre els recursos destinats a la Cultura per part de la Generalitat, i l’aprofitament més adequat dels recursos públics, tant en la pròpia administració com en el món privat.”


Dos mesos després d’aquesta declaració, el Cercle vol manifestar la seva satisfacció per l’encertat nomenament d’un conseller del Departament de Cultura que reuneix les condicions desitjades de tenir llarga experiència i un reconegut prestigi en el món de la cultura. Cal dir, amb la mateixa contundència, que no podem manifestar similar satisfacció respecte als recursos econòmics que el Govern de Catalunya destina a la Cultura.


 
Viernes, 11 Marzo, 2011
Enviado por Admin
Leer el artículo completo: ''   ¿Comentarios?    Versión imprimible  

  Document: 2732 lecturas 
Consell de les Arts


El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts creu que la centralitat de la cultura és de vital importància per a Catalunya. Ho és per a qualsevol societat, però el nostre país viu encara un procés de reconstrucció nacional que fa de la cultura un eix absolutament vertebrador.

Una societat que no té prou cura del talent i de la creativitat tampoc no es projecta amb força en la societat global, i Catalunya encara no ocupa el lloc que li correspon en el pla internacional a causa d’unes deficiències endèmiques pel que fa a la inversió en cultura.

Tal com el CoNCA ja va publicar en el seu Informe Anual 2010, la cultura és estratègica per al desenvolupament econòmic i la punta de llança de la innovació i la creativitat que defineixen els sistemes de les societats avançades. Tanmateix, la cultura contribueix de manera directa i indirecta a la riquesa econòmica i manté i genera molts llocs de treball.

La cultura és un bé públic comú que té el privilegi de desenvolupar la cohesió social, alhora que juga un paper fonamental en l'aprofundiment de la democràcia i l'esfera pública. Facilitar des de les instàncies públiques l’accés a la cultura fa disminuir les desigualtats socials, promou els valors de la diversitat i permet apropar institucions culturals i ciutadania. És una responsabilitat de les institucions públiques destinar mitjans econòmics suficients per assolir aquest objectiu social avui tan necessari a Catalunya.

En aquests darrers trenta anys de democràcia, s’ha fet un gran esforç, encara insuficient, per redreçar l’estat de la cultura i de les arts a Catalunya per part de les institucions públiques nacionals i locals, de la iniciativa privada, dels sectors associatius i dels creadors del país. Malgrat les millores innegables, la fragilitat en què s’ha mantingut aquest engranatge fa aconsellable, com a mínim, mantenir l’esforç per part de les institucions públiques. Segons quins criteris s’apliquin a les reduccions pressupostàries derivades de la crisi, el teixit cultural no serà sostenible i Catalunya podria perdre part del seu potencial creatiu, social, simbòlic i econòmic.

 
Jueves, 10 Marzo, 2011
Enviado por Admin
Leer el artículo completo: ''   2 Comentarios    Versión imprimible  

  Document: Demandes electorals de la Plataforma de la Cultura 2363 lecturas 
Cultura General

La Plataforma de la Cultura per a un Consell de les Arts de Catalunya es dirigeix a les forces polítiques que concorren a les eleccions al Parlament de Catalunya de 28 de Novembre de 2010.

Al finalitzar el període legislatiu 2006-2010 del Parlament de Catalunya “La Plataforma de la Cultura per a un Consell de les Arts de Catalunya” vol manifestar el seu reconeixement als diputats i diputades sortints per l’aprovació de la llei del “Consell Nacional de la Cultura i les Arts” de 13 de maig de 2008. Tant als grups polítics que van votar a favor com els que no hi van donar suport els volem fer reconeixement pel seu interès i la seva dedicació a la millora dels organismes que gestionen el desenvolupament cultural i artístic de Catalunya.


En ser el Consell de les Arts un organisme nou que respon a una tradició de gestió de la cultura diferent a la desenvolupada al nostre país en els anys de democràcia, entenem que el procés d’implantació i consolidació és complicat i no està mancat de dificultats. És per aquesta raó que la Plataforma pel Consell de les Arts va decidir continuar el seu treball d’advocacia en favor d’una gestió autònoma de la cultura fins i tot després de ser aprovada la llei.

Amb independència de les desavinences i conflictes que estan marcant l’inici del CoNCA i que han de ser tractats i resolts des d’altres àmbits d’interlocució i ocasions, la Plataforma de la Cultura pel Consell de les Arts considera que el model de l’arts council ha de continuar rebent el ple suport del nou Govern i Parlament que sorgeixi d’aquestes eleccions, sigui quina sigui la seva composició.


 
Domingo, 07 Noviembre, 2010
Enviado por Admin
Leer el artículo completo: 'Demandes electorals de la Plataforma de la Cultura'   ¿Comentarios?    Versión imprimible  

  Document: 2385 lecturas 
Educació

Presentada Proposición no de Ley sobre la incorporación de las enseñanzas artísticas a la Universidad en el Congreso de los Diputados _______________________________________________________________________________________________________________________________ El pasado 13 de abril ha sido publicada en el Boletín Oficial de las Cortes Generales la Proposición no de Ley presentada a registro por los Diputados Joan Ridao y Joan Tardà, del Grupo Parlamentario ER-IU-ICV, para debatir en la Comisión de Educación del Congreso la incorporación de las enseñanzas artísticas superiores a la Universidad.

Podéis descargar aquí el texto de la Proposición no de Ley (páginas 15 a 18).

En este documento se insta al Gobierno a favorecer la normalización de las enseñanzas artísticas superiores que se hallan en óptimas condiciones para ello, mediante su incorporación a la Universidad, a través del despliegue de la Disposición adicional vigésimosegunda de la LOE, y se tratan diversos problemas que afectan actualmente a los centros superiores de enseñanzas artístisticas, derivados de la situación socio-laboral del profesorado, de la diferencia de derechos entre los alumnos y profesores de los ámbitos universitario y no universitario, de la falta de autonomía plena de los centros y de la escasa calidad democrática de sus relaciones internas. 


 
Miércoles, 21 Abril, 2010
Enviado por Anonymous
Leer el artículo completo: ''   ¿Comentarios?    Versión imprimible  

  Document: 2825 lecturas 
associació d'artistes visuals catalunya

L’Associació d’Artistes Visuals de Catalunya (AAVC) ha tingut accés al projecte de decret que prepara el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, de constitució d’una Xarxa Pública de Centres i Espais d’Arts Visuals de Catalunya, en la seva versió de 8 de març de 2010. Ens temem que el termini legal d'informació i audiència pública sigui tant breu que no permeti la reflexió i el debat necessaris per a recollir les aportacions de les parts afectades.
Per aquest motiu l’AAVC demana que el departament de Cultura i el CoNCA convoquin immediatament a tots els agents i sectors implicats (administracions municipals titulars dels centres, entitats que els gestionen, directors/es artístics, la Xarxaprod i associacions representatives del sector) per generar el més ampli acord sobre un Programa de Centres d’Art a Catalunya.

[Projecte de Decret de Xarxa Pública de Centres d'Art

El departament de Cultura i Mitjans de Comunicació té previst la imminent aprovació d'un decret per establir una Xarxa Pública de Centres i Espais d'Arts Visuals de Catalunya. L'AAVC ha tingut accés a la versió del 8 de març de 2010 que enllacem tot seguit.

Decret Xarxa Pública de Centres i Espais d'Arts Visuals]


 
Viernes, 16 Abril, 2010
Enviado por Admin
Leer el artículo completo: ''   13 Comentarios    Versión imprimible  

  Document: 2968 lecturas 
Art General1. La plataforma
La Plataforma d’Ensenyaments Artístics de Barcelona (formada per les associacions: EMIPAC, Associació d’Escoles de Música Privades de Catalunya; AEDA, Associació d’Escoles de Dansa Autoritzades; ACET, Associació d’Escoles de Teatre i diverses escoles d’arts visuals adherides) ha estat informada del Pla d’ensenyaments artístics que l’Ajuntament de Barcelona, a través de l’ICUB, està dissenyant pels propers 10 anys.
Tot i això, cal dir que l’ICUB, sorprenentment, només va convocar les associacions de música (EMIPAC) i de dansa (AEDA), oblidant-se de la de teatre (ACET) tot i conèixer-ne la seva existència des de fa anys.

 
Domingo, 04 Abril, 2010
Enviado por Anonymous
Leer el artículo completo: ''   1 Comentario    Versión imprimible  

  Document: Manifiesto "En defensa de los derechos fundamentales en internet" 2418 lecturas 
Noves tecnologies

Ante la inclusión en el Anteproyecto de Ley de Economía sostenible de modificaciones legislativas que afectan al libre ejercicio de las libertades de expresión, información y el derecho de acceso a la cultura a través de Internet, los periodistas, bloggers, usuarios, profesionales y creadores de internet manifestamos nuestra firme oposición al proyecto, y declaramos que...

1.- Los derechos de autor no pueden situarse por encima de los derechos fundamentales de los ciudadanos, como el derecho a la privacidad, a la seguridad, a la presunción de inocencia, a la tutela judicial efectiva y a la libertad de expresión.

2.- La suspensión de derechos fundamentales es y debe seguir siendo competencia exclusiva del poder judicial. Ni un cierre sin sentencia. Este anteproyecto, en contra de lo establecido en el artículo 20.5 de la Constitución, pone en manos de un órgano no judicial -un organismo dependiente del ministerio de Cultura-, la potestad de impedir a los ciudadanos españoles el acceso a cualquier página web.
 
Miércoles, 02 Diciembre, 2009
Enviado por Admin
Leer el artículo completo: 'Manifiesto "En defensa de los derechos fundamentales en internet"'   ¿Comentarios?    Versión imprimible  

  Document: Manifest Fundacional de la AEIT. Assamblea d'Estudiants de l'Institut del Teatre 2305 lecturas 
Teatre i dansa
Los estudiantes del Institut del Teatre redactan un manifiesto: estamos aquí. Algo molesta en las aulas, el sistema académico no reconforta a propios. Establecer un diálogo abierto en dónde las problemáticas y los deseos, supuestamente en relación con la enseñanza, encuentren, a partir de la Asamblea de Estudiantes, un diálogo es uno de los ejes que lo vertebran.
Valorando positivamente la iniciativa, los autores de la misma dejan claro que no sólo es su ombligo el que preocupa. El trabajo realizado en las aulas repercute y repercutirá en la cartelera:
“L’Institut del Teatre no pot legitimar la situació actual del teatre a Catalunya”.
Èlia Llach
- - -
Manifest Fundacional de l’AEIT (Assamblea d’Estudiants del IT)

 
Lunes, 20 Julio, 2009
Enviado por Anonymous
Leer el artículo completo: 'Manifest Fundacional de la AEIT. Assamblea d'Estudiants de l'Institut del Teatre'   ¿Comentarios?    Versión imprimible  

  Document: El futur del Centre d’Art de Barcelona 3805 lecturas 
Centre d'Art Santa Mònica
COMUNICAT

Abans de presentar la nostra opinió sobre la decisió del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació d’ubicar el futur Centre d’Art de Barcelona a l’edifici Imagina, situat al districte 22@ de Barcelona, hem sol·licitat efectuar una visita a les seves instal·lacions per comprovar –in situ- la seva idoneïtat. Volem anticipar un inconvenient: es tracta d’un espai en règim de lloguer.

Amb la intenció de localitzar el millor espai definitiu per al futur Centre d’Art, també visitarem l’edifici del Canòdrom, al barri de la Sagrera, que és propietat municipal.

Cal convocar un concurs internacional per escollir la direcció artística del futur Centre d’Art. Aquesta convocatòria haurà de recollir les recomanacions que presenta el “Document de Bones Pràctiques als Museus i Centres d’Art” acordat i signat per el sector professional i que ja s’ha aplicat amb rigor al MNCARS de Madrid o al Bòlit Centre d’Art de Girona. Els aspectes més importants del qual són: una convocatòria pública i distribuïda internacionalment, els candidats a la direcció presentaran un projecte, la resolució del concurs recaurà en un jurat d’experts independents sense cap intervenció política. 
 
Viernes, 26 Diciembre, 2008
Enviado por Admin
Leer el artículo completo: 'El futur del Centre d’Art de Barcelona'   6 Comentarios    Versión imprimible  

  Document: 2367 lecturas 
Centre d'Art Santa MònicaLos colectivos, entidades, asociaciones o artistas y agentes culturales independientes abajo firmantes se adhieren públicamente al siguiente comunicado promovido desde CdB (http://www.culturadebase.net):

Manifestamos nuestro profundo desacuerdo y nuestro cansancio respecto a cómo desde las instancias políticas se viene gestionando y menospreciando la actividad cultural de nuestro contexto.

Rechazamos el intervencionismo con el que la Conselleria de Cultura i Mitjans de Comunicació ha decidido el cambio de orientación del Centre d'Art Santa Mònica. Entendemos que éste es un caso más de una manera irresponsable y errónea de hacer política cultural, y que no atañe únicamente a un sector sino a todos los sectores de la cultura que en un momento u otro se ven afectados por estas políticas.

Por ello reclamamos y exigimos colectivamente una rectificación en este caso, que sirva de precedente a un cambio de rumbo que atienda a las verdaderas necesidades de una actividad cultural independiente y de calidad, con respeto y de acuerdo con quienes trabajamos en la cultura.


Como colectivos, entidades y asociaciones o como artistas y agentes culturales independientes, podéis dar vuestro apoyo a este comunicado rellenando el formulario en la página web http://www.culturadebase.net/cassm, o enviando un e-mail con el título ³adhesión² y vuestro nombre o de vuestro colectivo  a la dirección de correo electrónico: cassantamonica@gmail.com
 
Domingo, 12 Octubre, 2008
Enviado por Admin
Leer el artículo completo: ''   ¿Comentarios?    Versión imprimible  

  Document: 3263 lecturas 
Generalitat de Catalunya

COMUNICAT DELS MEMBRES DEL JURAT CREAT PER L‚INSTITUT RAMÓN LLULL, PER ESCOLLIR EL PROJECTE QUE ES REALITZARÀ AL PAVELLÓ DE CATALUNYA DURANT LA PROPERA BIENNAL DE VENÈCIA 2009

Amb motiu de la situació creada pel canvi d‚activitats i usos del Centre d‚Art Santa Mònica, manifestem:

Ens adherim a la preocupació del sector professional de l‚art contemporani per la situació anòmala que s‚ha creat en relació al Centre d‚Art Santa Mònica.

Volem mostrar el nostre desacord més absolut per com s‚han realitzat lesactuacions des de la Conselleria de Cultura, d‚una manera antidemocràtica isense tenir en compte les normes recollides al "Document de Bones Pràctiquesa Museus i Centres d‚Art".

Volem deixar constància del nostre acord amb el plantejament del procés deselecció del projecte per donar contingut al Pavelló de Catalunya durant lapropera Biennal de Venècia, amb la constitució d‚un jurat independent i laconvocatòria d‚un concurs internacional de projectes.


 
Jueves, 31 Julio, 2008
Enviado por Admin
Leer el artículo completo: ''   13 Comentarios    Versión imprimible  

  Document: La llei del Consell de les Arts ha de tornar al Parlament 2940 lecturas 
Consell de les Arts
La Plataforma vetllarà perquè no se’n retallin les seves competències

La Llei del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts, aprovada el passat 7 de maig, està mal feta i ha de tornar al Parlament. L’apartat 3 de l’article 9 estableix que “Els membres del Consell estan subjectes al règim d’incompatibilitats dels alts càrrecs de la Generalitat” i no discrimina entre aquells membres que ho són en dedicació exclusiva (la presidència i les dues vicepresidències), i els altres vuit que tindran una dedicació a temps parcial. Si la llei s’apliqués amb l’actual redacció els vuit membres de dedicació parcial, que només cobraran dietes d’assistència a les reunions, haurien de renunciar a la seva activitat professional, cosa que contradiu el perfil desitjat per la Plataforma i finalment acceptat per la majoria parlamentària, la qual cosa fa pràcticament impossible trobar-los, L’error es deu a que quan el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació va acceptar una majoria de membres del Consell no professionalitzats –tal com reclamava la Plataforma- va esmenar l’article 6, que determinava el nombre i composició del Plenari, però es va oblidar de rectificar l’esmentat apartat 3 de l’article 9.

La Plataforma vol fer pública la seva inquietud perquè s’aprofiti el retorn de la llei al Parlament per rebaixar les competències del Consell de les Arts. La preocupació no es basa en rumors –que n’hi ha- si no en dos fets recents. D’una part, l’aprovació pel govern d’un decret de reordenació del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació -publicat al Diari Oficial de la Generalitat amb data del passat 10 de juliol-, en virtut del qual es crea la Subdirecció General de Difusió Artística que envaeix competències que la llei atorga al futur Consell de les Arts
 
Miércoles, 23 Julio, 2008
Enviado por Admin
Leer el artículo completo: 'La llei del Consell de les Arts ha de tornar al Parlament'   3 Comentarios    Versión imprimible  

  Document: 3193 lecturas 
Centre d'Art Santa MònicaDavant del canvi de model del Centre d’Art Santa Mònica (CASM), imposat pel Departament de Cultura de la Generalitat, volem manifestar el següent:

Política de fets consumats
El Departament de Cultura de la Generalitat, lluny d’obrir un procés de reflexió sobre el futur i la millora del Centre d’Art Santa Mònica, ha actuat amb una política de fets consumats, antidemocràtica, sense un procés previ de debat, consulta i consens amb el sector artístic.
El CASM va obrir el 1988 després d’un llarg procés de reivindicació del sector artístic que es venia impulsant des de l’inici dels anys 80 com a fruit dels nous plantejaments de política en les arts sorgits de la transició democràtica. Després de 19 anys de funcionament ininterromput, no es pot canviar de model d’un dia per un altre, sense atendre les necessitats del sector artístic que en el seu dia van generar el sorgiment del CASM. Aquestes necessitats han quedat ara al descobert.
Aquesta improvisació de la Conselleria deixa la ciutat de Barcelona sense cap centre d’art contemporani de referència, en un moment delicat, de pèrdua d’espais expositius per als artistes del país.
Seguint aquesta política de fets consumats, s’ha presentat un centre dedicat al pensament, la ciència i la comunicació on l’art contemporani tindrà una representació mínima, guiada per perfils professionals no procedents del món de l’art. L’oferiment que es fa d’un nou centre a Barcelona no té cap garantia ni terminis.
 
Martes, 22 Julio, 2008
Enviado por Admin
Leer el artículo completo: ''   13 Comentarios    Versión imprimible  

  Document: INFORME OSFAVELADOS (TOP SECRET) 2418 lecturas 
Art GeneralLSGüay para e-barcelona.org
(originalmente en e-sevilla.org el 30/05/08, desaparecido el día siguiente por motivos aún sin aclarar por e-sevilla.org)

Debido a un salidero en el sistema informático de la web de la Fundación NiPiars, he recibido en la bandeja de entrada de mi correo electrónico este informe secreto que a continuación les reenvio: El propósito de este Informe es analizar a OSFAVELADOS (alias de José Pérez de Lama Halcón miembro de hackitectura.net). Desde este Departamento de Información y Propaganda de la Fundación Biacs creemos conveniente que alguien a más alto nivel estudie la conveniencia de captar al citado alias como colaborador habitual de esta fundación.

RESUMEN: “El movimiento social pretende ser una amplísima red que reúne a todos los pecadores -disidentes del paraíso americano: los pobres y las clases trabajadoras, las "minorías" étnicas, sexuales, religiosas discriminadas y/o explotadas, las mujeres, y algunos chalados idealistas como los ecologistas, izquierdistas y anarquistas-.”
 
Domingo, 01 Junio, 2008
Enviado por Anonymous
Leer el artículo completo: 'INFORME OSFAVELADOS (TOP SECRET)'   1 Comentario    Versión imprimible  

  Document: 3534 lecturas 
Art General
Nota:

Documento de Buenas Prácticas en Museos:
http://www.mcu.es/museos/docs/museosbuenaspracticas.pdf

Martes, 19 Febrero, 2008
Enviado por Admin
  1 Comentario    Versión imprimible  

  Document: 2989 lecturas 
associació d'artistes visuals catalunya

AAVCPropostes de l’Associació d’Artistes Visuals de Catalunya

Des que el Departament de Cultura va decidir separar els càrrecs de “delegat d’Arts Plàstiques” i la direcció del Centre d’Art Santa Mònica (CASM), a principis de l’any 2003, les coses han canviat molt i a millor en aquesta institució. En els darrers cinc anys el CASM s’ha consolidat com a una veritable kuntshalle de Barcelona.

Una kuntshalle -la traducció literal de l’alemany és “sala d’art” o “centre d’art”- és una peça clau en el sistema de l’art contemporani. Va aparèixer a Alemanya i cada ciutat important en té una. Tot i que amb diferents perfils, s’han estès –sobretot- per l’àmbit centreeuropeu. A França es coneixen com a Centres Regionaux d’Art Contemporain (CRAC) i hi ha una extensa xarxa que cobreix tot el territori.

El centre d’art es diferencia del museu d’art contemporani perquè no té col•lecció. El seu mandat no és constituir un patrimoni públic d’art contemporani. El museu d’art contemporani ha d’oferir lectures del passat per entendre el present. En canvi, el centre d’art treballa en el present per esbossar el futur. Aquest és l’encàrrec que rep. El centre d’art no és una galeria d’art, per que la seva finalitat no és comercialitzar les obres dels artistes. Treballa en un terreny en el que ni el museu ni la galeria d’art hi tenen gaires coses a fer. Fa possible i difon obres que el museu d’art –que es mou en el terreny de la certesa- encara no vol col•leccionar. Genera i ensenya obres d’art que el mercat –el circuit galerístic i el col•leccionisme privat- no és capaç d’absorbir perquè és massa nou.

 
Sábado, 16 Febrero, 2008
Enviado por Admin
Leer el artículo completo: ''   2 Comentarios    Versión imprimible  

  Document: 3816 lecturas 
Museu d’Art Contemporani de Barcelona
El Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) es un centro cultural dotado de una estructura jurídica de consorcio público, formado por la Generalitat de Catalunya, el Ayuntamiento de Barcelona y la Fundación MACBA. A finales de 2007 se aprobó la incorporación del Ministerio de Cultura al Consorcio, que se hará efectiva a lo largo de 2008. Según los estatutos del Consorcio, corresponde a las administraciones aportar los recursos necesarios para el funcionamiento ordinario, y a la Fundación Museu d’Art Contemporani los medios para configurar el fondo de arte del MACBA. Los órganos de gobierno del MACBA son el Consejo General y la Comisión Delegada.
La línea del museo se articula a través de la Colección y del programa de exposiciones y actividades, y tiene por objeto:
a)     La gestión del museo como institución dedicada a la adquisición, la conservación, el estudio, la exposición e interpretación educativa de obras de arte contemporáneo, prestando una atención especial a la obra de artistas catalanes o relacionados con Catalunya.
b)     La creación de los fondos bibliográficos y documentales que faciliten el conocimiento y la difusión del arte contemporáneo.
c)     El estímulo y la promoción de todas las actividades del MACBA como espacio para disfrutar del arte contemporáneo en sus diversas manifestaciones, y al mismo tiempo, como espacio para la formación y la educación de la sensibilidad y el espíritu crítico de las personas.
El desarrollo de estas líneas de trabajo ha contribuido a que el MACBA obtenga un gran reconocimiento internacional, y ha reforzado la voluntad de perseverar en las líneas iniciadas durante estos últimos años (Para más información sobre el MACBA, véase su página web www.macba.es)
 
Viernes, 01 Febrero, 2008
Enviado por Admin
Leer el artículo completo: ''   25 Comentarios    Versión imprimible  

  Document: 2467 lecturas 
Museu d’Art Contemporani de Barcelona

El passat divendres 18 de gener de 2008, les associacions professionals del sector de l’art es van dirigir per carta als responsables de les tres institucions que formen el Consorci del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), Generalitat de Catalunya, Ajuntament de Barcelona i Fundació MACBA. L’objectiu de la iniciativa és mostrar el suport dels professionals del sector a la convocatòria d’un concurs internacional per a cobrir la direcció del MACBA que ha quedat vacant com a conseqüència del nomenament de Manuel Borja-Villel com a nou  director artístic del MNCARS. La carta va signada per Carme Espinet, presidenta de l’associació de galeries d’Art Catalunya; Ignasi Aballí, president de l’Associació d’Artistes Visuals de Catalunya; Pilar Parcerisas, presidenta de l’Associació Catalana de Crítics d’Art; i per Alejandro Sales, president de l’associació de Galeries Independents de Catalunya.
 

 Molt Honorable Senyor José Montilla Aguilera
President de la Generalitat de Catalunya

Barcelona, 18 de gener de 2008

Senyor President,
Ens dirigim a vostè com a President del Consorci del Museu d’Art Contemporani de Barcelona. El propòsit és contribuir amb els nostres arguments i propostes a resoldre el repte de cobrir la vacant en la direcció del MACBA originada pel nomenament de Manuel J. Borja-Villel com a nou responsable artístic del Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia (MNCARS).


 
Martes, 22 Enero, 2008
Enviado por Admin
Leer el artículo completo: ''   ¿Comentarios?    Versión imprimible  

  Document: 3020 lecturas 
Art GeneralINTRODUCCIÓ

Tres bones pràctiques prèvies

Per regla general, tota administració pública que es proposa renovar o crear una institució artística té en compte criteris i oportunitats relacionats amb l’atracció del turisme cultural, la rehabilitació d’entorns urbans degradats, la projecció exterior de la localitat/autonomia/estat etc. Sense menysprear aquests arguments, una primera norma, o bona pràctica, en aquesta matèria seria establir de manera prèvia o paral·lelament el projecte cultural que es pretén afrontar amb el nou equipament. Cal clarificar-ne, en primer lloc, el seu caràcter o funció: configurar una col·lecció (museu), incentivar la producció artística i la seva difusió social (centre d’art/kuntshalle) o hibridar aquestes dues funcions bàsiques (museu-centre d’art). En segon lloc, cal atendre la temporalitat que abraçarà la col·lecció i/o les activitats (modernitat, contemporaneïtat o aposta pel futur). En tercer lloc, cal delimitar l’àmbit territorial de la col·lecció/activitat (local, autonòmic, estatal, internacional), que determinarà, alhora, l’àmbit de les seves relacions. En suma, es tracta de fixar la identitat artística de la nova institució: el seu Projecte Artístic.
 
Sábado, 22 Diciembre, 2007
Enviado por Admin
Leer el artículo completo: ''   ¿Comentarios?    Versión imprimible  

    1234   >

Ara TV


e-barcelona TVBuscar Google
Búsqueda

Llenguatge
Idioma preferido:


Traducció
interNOSTRUM
interNOSTRUM

Recomanats
Cultura de Base · FAD. Xarxes d'Opinió ·  Hamaca ·  ypsite/blog  · A-Desk.org · De La Nuez/blog  ·  Hangar  ·  Associació d'Artistes Visuals de Catalunya (AAVC)  ·  e-valencia.org  ·  e-sevilla.org  ·  Technologies To The People  ·  irational.org  ·  Associació de Professionals de la Gestió Cultural de Catalunya  ·  Culturas de Archivo  · 

"Fòrum Consell de les Arts"
Plataforma de la Cultura per un Consell de les Arts de Catalunya
Document nº 2 (març 2005)
Document per a l’establiment del Consell de la Cultura i de les Arts a la Generalitat de Catalunya ' (pdf)

Avui

La situació dels artistes visuals a Catalunya

Descarga gratuita

Temas

Categorías